Ga naar de inhoud

6.5 Mythen, muzen, mensen

  Mythen, muzen, mensen 

  Eén thema, twee presentatoren, drie gasten. In hun zondagse talkshow ontvangen Roos Custers en Coen Peppelenbos een schrijver, een wetenschapper en een kunstenaar.

  Met zijn roman De onzichtbaren is schrijver – én fiscalist – Frank Nellen bezig aan een ware zegetocht door de literaire wereld. Met zijn tweede roman won hij reeds de Boekhandelsprijs, de NRC noemde hem dé rijzende ster van de literatuur en de Volkskrant bombardeert hem tot literair talent van 2024: ‘Hou hem in de gaten!’ En wint hij op 13 mei ook nog de Libris Literatuurprijs?

  In Schrijversmythen laat Sander Bax – literatuurhistoricus en als hoogleraar werkzaam aan de Tilburg University – zien hoe schrijvers hun eigen mythen creëerden over hun schrijverschap en hoe de media daarmee omgingen. Denk bijvoorbeeld aan ‘De Grote Drie’. Van Bordewijk tot Burnier, van Rosenboom tot Roemer; iedere schrijver is bezig met zijn positionering binnen de letteren. Is er iets veranderd tussen 1880 en nu?

  Model of the masters wordt ze genoemd, kunstenaarsmodel Geke Hankel. Al sinds ze als zestienjarig meisje naar de kunstacademie in Groningen kwam – voor haar eigen opleiding –, werd ze gevraagd te poseren; iets wat ze haar leven lang is blijven doen. Nu al meer dan vijftig jaar. Van Matthijs Röling en Wout Muller tot Erwin Olaf en zelfs Federico Fellini: iedereen heeft haar vastgelegd.

  Zondagmiddag 12 mei 15.00 uur
  Grand Theatre, Grote Markt 35, 9711 LV Groningen
  €12,50 (CJP/student €10,00) www.grandtheatregroningen.nl www.onderdevulkaan.nl