Meteen naar de inhoud

6.1 Daar zit poëzie in!

  Bovenstaande drie korte filmpjes zijn gemaakt door kunstenaar/filmmaker Marnix Sixma.

  Maud Vanhauwaert leest ‘Tikkertje’ uit Tosca (filmpje door Johan C. Hooge)
  Maud Vanhauwaert leest ‘Verstoppertje’ uit Tosca (filmpje door Johan C. Hooge)

  ‘Ik ging naar Bommel om de brug te zien.’ Wie kent niet die eerste regel van het gedicht ‘De moeder de vrouw’ van Martinus Nijhoff? Maar wat schreef hij nog meer? In Elk woord ging ademhalen geeft Bart Slijper antwoord op die vraag. Bovendien leren we meer kanten van zijn persoon kennen: Nijhoff de minnaar, de verzetsman en de psalmberijmer. Slijper weet alles over de man die voor velen een raadsel bleef.

  Maud Vanhauwaert kennen we als schrijver en performer. In september verscheen van de voormalige stadsdichter van Antwerpen de debuutroman Tosca: ‘Een poëtische roman vol onderhuidse spanning over twee vrouwen die verstrengeld raken in een toxische relatie.’ En net als in haar gedichten speelt Vanhauwaert ook hier met stijlen en genres. Vers van de pers spreken we met de kersverse prozaschrijver.

  Kunstenaar Klaas Gubbels staat op het punt negentig jaar te worden maar is nog elke dag in zijn atelier te vinden. Lange tijd richtte hij zich in zijn werk op tafels maar sinds hij in 1978 zijn eerste koffieketel tekende, heeft dit voorwerp hem nooit meer losgelaten: ‘Eentonigheid is mijn grootste inspiratiebron. Verschrikkelijk.’

  NB: Helaas bleek Klaas Gubbels zelf op het laatste moment toch niet naar Groningen te kunnen komen; dit is opgelost middels enkele korte filmpjes over een bezoek aan zijn atelier, gemaakt door Marnix Sixma (zie de links bovenaan), en een gesprek in het Grand Theatre die 15e oktober met kunstenaar Allie van Altena die als jongeling op de academie les heeft gehad van Klaas Gubbels.

  Zondagmiddag 15 oktober 15.00 uur

  Grand Theatre, Grote Markt 35, 9711 LV Groningen
  tickets via: www.grandtheatregroningen.nl

  €10,00 (CJP/student €7,50)

  vormgeving: www.discoo.nl