Ga naar de inhoud

4.1 Een frisse blik

  Een frisse blik
  Gerda Blees opent het nieuwe seizoen van talkshow Onder de Vulkaan.

  Deze aflevering is geweest – terugluisteren kan hieronder.

  Roos Custers en Coen Peppelenbos ontvangen in hun zondagse talkshow een schrijver, een wetenschapper en een kunstenaar.

  Een frisse blik is het thema van aflevering #1, seizoen 4.

  Met haar debuutroman Wij zijn licht won Gerda Blees de Literatuurprijs van de Europese Unie en de Nederlandse Boekhandelsprijs. Een boek over een kleine woongemeenschap die nogal verstikkend werkt. De perspectieven zijn intrigerend, want ook twee sigaretten, het dagelijks brood en een slowjuicer vertellen het verhaal.

  In De jongens van Barbarber portretteert Toef Jaeger de mannen achter het literaire tijdschrift Barbarber. Jaeger had de beschikking over het Barbarber-archief van K. Schippers met wie ze nauw contact had tot aan zijn dood. Met de Barbarber-blik wordt de literatuur een stuk begrijpelijker en de werkelijkheid een stuk interessanter.

  Voor schilder en tekenaar Philip Akkerman is het duidelijk: het doel van het bestaan is het maken van een zelfportret. Sinds 1981 heeft hij meer dan 10.000 portretten van zichzelf gemaakt. Altijd hetzelfde, altijd anders. Wat maakt dat hij nooit op zijn eigen hoofd is uitgekeken?

  Deze aflevering is geweest – terugluisteren kan hieronder.

  Onder de vulkaan wordt gemaakt door Roos Custers, Coen Peppelenbos en Pauline Durlacher en is een productie van Stichting Square Web.

  Dit programma is mogelijk dankzij financiële steun van:
  Uitgeverij Kleine Uil
  Nederlands Letterenfonds
  Lira Fonds
  Prins Bernhard Cultuurfonds