Meteen naar de inhoud

3.5 Vervlogen tijden

  Vervlogen tijden
  Nog steeds geen theater en toch een vulkaan.

  Roos Custers en Coen Peppelenbos ontvangen in hun zondagse talkshow via Zoom een schrijver, een wetenschapper en een kunstenaar. Deze aflevering van Onder de vulkaan kun je via via deze link  bekijken.

  Vervlogen tijden is het thema van seizoen 3 aflevering #5.
   
  Met Wildevrouw voegt Jeroen Olyslaegers een prachtige historische roman toe aan een toch al indrukwekkend oeuvre. ‘Een boek dat de lezer van het begin af overweldigt en meesleurt in de gebeurtenissen,’ volgens Tzum.
  Aan de vooravond van de Tachtigjarige Oorlog is de Antwerpse herbergier Beer de onbewuste spin in het web van wetenschappers, kunstenaars en politieke opstandelingen. In zijn kroeg komt iedereen samen. De vraag is of dat allemaal goed afloopt, zeker nadat er ook nog een vrouwachtig wezen met haar dochtertje bij hem worden gestald.
   
  Claudy Jongstra is kunstenares en textielontwerper. Wereldberoemd werd ze met haar stofontwerpen voor internationale modedesigners en voor de film Starwars. Tegenwoordig richt ze zich op autonome, wandvullende weefwerken waarvoor ze eeuwenoude technieken gebruikt en de wol van haar eigen kudde schapen vervilt. ’Vilt is heel elementair. Je hebt er alleen water, wol en wrijving voor nodig. Dat is alles,’ zegt Claudy Jongstra. Haar werk is tot en met 27 juni te zien in Museum de Lakenhal in Leiden.
   
  Reinder Storm weet alles van kaarten en kaartenmakers, onder meer van Ortelius die in de roman van Olyslaegers een rol speelt. Storm is conservator cartografie, geografie en reizen bij de Bijzondere Collecties van de UvA ondergebracht in het Allard Pierson Museum. Samen met Marieke van Delft maakte hij het succesvolle boek De geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten. ‘Kennelijk spreken historische kaarten veel mensen aan: ze zijn herkenbaar, zorgen voor verbinding tussen verleden en heden.’

   
  Wanneer: vanaf zondagavond 21 februari via deze link.
  Presentatie: Roos Custers en Coen Peppelenbos

  Productie: Pauline Durlacher/Stichting Square Web