Meteen naar de inhoud

4.5 Nederlands oh Nederlands

   

  Onder de Vulkaan bij de Neerlandistiekdagen

  Nederlands oh Nederlands is het thema van aflevering #5 van seizoen 4.

  DEZE AFLEVERING IS GEWEEST: terugluisteren kan via Soundcloud.

  Vrijdag 1 en zaterdag 2 april 2022 vindt de tweede editie van de Neerlandistiekdagen plaats, ditmaal in Groningen. Op zaterdag is de publieksdag in het Stadslyceum. Onder de Vulkaan presenteert er een aangepaste aflevering, eenmalig op de zaterdagochtend.
  Dankzij Aafje de Roest werd de hashtag #WijZijnNeerlandici trending topic op Twitter en toonde daarmee de vele mogelijkheden van het vak Nederlands in de maatschappij aan. De Roest promoveert aan de Universiteit Leiden op een onderzoek naar de culturele identiteitsvorming van jongeren via hedendaagse Nederlandse hiphop.

  Vanuit de Radbouduniversiteit in Nijmegen neemt Jeroen Dera krachtig stelling in het debat over het literatuuronderwijs in het voortgezet onderwijs. Het kan allemaal wel wat diverser en moderner. Met zijn boek Poëzie als alternatief laat Dera zien dat gedichten in weerwil van de clichés over poëzie maatschappelijk en actueel kunnen zijn.

  P.C. Hooftprijswinnaar Tonnus Oosterhoff is voornamelijk bekend als dichter, maar hij hertaalde ook de klassieke roman Historie van mejuffrouw Sara Burgerhart van Betje Wolff en Aagje Deken in modern Nederlands. ‘Oosterhoff laat zo zien dat een hertaling ook een zelfstandig kunstwerk kan zijn,’ schreef Marc van Oostendorp op Neerlandistiek.

  Waar: Nieuwe Sint Jansstraat 11, 9711 VG Groningen
  Wanneer: zaterdagochtend 2 april 11.00 – 13.00 uur.
  Prijs: Gratis. Aanmelden kan via: https://bit.ly/onderdevulkaan

  Onder de Vulkaan wordt gemaakt door Roos Custers, Coen Peppelenbos en Pauline Durlacher en is een productie van Stichting Square Web.

  Deze aflevering kunt u terugluisteren via Soundcloud.