4.4 Daar zit muziek in

Daar zit muziek in is het thema van aflevering #4 van seizoen 4.

DEZE AFLEVERING IS GEWEEST: TERUGKIJKEN KAN VIA YOUTUBE

Van weinig filmmakers gaan in een seizoen meerdere films in première. Documentairemaker
Oeke Hoogendijk leverde er deze winter liefst drie af: De schatten van de Krim, Housewitz, over de straatfobie van haar moeder en Licht, over de operacyclus van Karlheinz Stockhausen en zijn dramatische levensverhaal. ‘Het was niet per se Stockhausens muziek die me trok, daar word ik soms zelfs nerveus van. Maar je proeft er wel direct in dat Stockhausen een grote geest was.’

Hoe is het mogelijk dat onder het terreurbewind van Stalin het muziekleven bloeide? Michel Krielaars, chef Boeken bij NRC en auteur van onder meer Het brilletje van Tsjechov, schetst in De klank van de heilstaat in tien portretten de uitdagingen en gevaren rondom het componeren en spelen van muziek in de Sovjet-Unie. Volgens Trouw doet Krielaars een ‘fascinerende poging iets van die complexe werkelijkheid uit de doeken te doen.’

Van 2019 tot en met 2021 was schrijver, dichter en muzikant Nyk de Vries Dichter fan Fryslân. In zijn recentste bundel Asman vind je tweetalige gedichten uit die periode en nieuwe prozagedichten. Bij de bundel horen bovendien een achttal prachtige videoclips. Deze middag levert Nyk de Vries ook een muzikale bijdrage.

DEZE AFLEVERING IS GEWEEST: TERUGKIJKEN KAN VIA YOUTUBE

Eén thema, twee presentatoren, drie gasten. In hun zondagse talkshow ontvangen Roos Custers en Coen Peppelenbos een schrijver, een wetenschapper en een kunstenaar.

Onder de Vulkaan wordt gemaakt door Roos Custers, Coen Peppelenbos en Pauline Durlacher en is een productie van Stichting Square Web.