Ga naar de inhoud

5.3 Слава Україні!

  Слава Україні! is het thema van aflevering #3 van seizoen 5.

  Jaap Scholten kennen we als schrijver maar dit jaar ontpopte hij zich eveneens als betrokken hulpverlener in Oekraïne. Over zijn reis door het land in oorlog hield hij een persoonlijk logboek bij, dat onlangs verscheen onder de intrigerende titel: Drie zakken dameskleding, twee cakes Kyiv en een sniper.

  Lesia Topolnyk is een Oekraïense architecte die al jaren in Nederland woont en werkt. In 2022 won ze de Prix de Rome voor jonge architecten en maakte ze een expositie over het beschadigde landschap waar MH17 neerstortte. Deze tentoonstelling is nog tot april in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam te zien.

  In 2014 verscheen het boek Grensland van historicus en Oost-Europa- deskundige Marc Jansen. Jansen woonde enkele jaren in Moskou en doorkruiste de voormalige Sovjet-Unie. Grensland, zijn verhaal over de geschiedenis van Oekraïne, bleek het afgelopen jaar plotseling ongekend actueel. Inmiddels zijn er ruim 10.000 exemplaren van verkocht.

  zondagmiddag 5 februari 15.00 uur
  Grand Theatre, Grote Markt 35, 9711 LV Groningen
  tickets verkrijgbaar via deze link naar de website van het Grand
  €10,00 (CJP/student €7,50)

  Onder de vulkaan wordt gemaakt door Roos Custers, Coen Peppelenbos en Pauline Durlacher en is een productie van Stichting Square Web.

  Vorige afleveringen kunt u beluisteren of bekijken via www.onderdevulkaan.nl.